Basisopleidingsprogramma of B.O.P.:

Het Basisopleidingprogramma of kortweg B.O.P. is een gehoorzaamheidsprogramma dat ondertussen niet veel meer te maken heeft met een basisopleiding. Omdat het B.O.P. vertrekt vanuit een goede basis werd jaren geleden deze naam dan ook maar aangenomen. Strikt genomen is dit programma zeer vergelijkbaar met het gehoorzaamheids gedeelte van het I.G.P. maar met een lagere instapdrempel. Na enkele maanden trainen zou in principe reeds iedereen het B.O.P. 1 niveau aankunnen. Inderdaad, in het B.O.P. zijn er eveneens verschillende niveaus, oplopend in moeilijkheidsgraad van 1 tot 3 en waarbij het hoogste niveau dus sterke overeenkomsten vertoont met het africhtingsprogramma.

De grote aantrekkingskracht van dit programma is zeker het feit dat er geen pakwerk of speuren aan te pas komt. De intensiteit waarmee gewerkt moet worden is dus niet zo groot. Zowel hond als geleider moeten zich immers enkel concentreren op de gehoorzaamheidsoefeningen. Op onze kringgroep mag tijdens de training echter iedereen deelnemen aan het speuren of het pakwerk, ongeacht of hij nu sport bedrijft of niet.
In de praktijk moet men iedere keer als men een niveau probeert te behalen een examen afleggen waarvoor men slaagt of niet slaagt. Wordt het examen met een positief resultaat afgesloten dan mag men volgende wedstrijd uitkomen in de competitie voor dit niveau. De allereerste keer dat men deelneemt doet men dus enkel een examen voor B.O.P. 1, de volgende wedstrijd doet m'n mee aan de comptetie B.O.P. 1 én kan indien gewenst ook examen gedaan worden voor B.O.P. 2. Dit wil zeggen dat men die dag twee maal op het terrein zal staan. Dit blijft zo tot aan het B.O.P. 3 waar men dus na het afleggen van het examen geen hoger certificaat meer kan behalen. Ook hier is de regel dat men éénmaal een certificaat behaald er niet meer kan deelgenomen worden in de wedstrijd van een lager certificaat.

Zoals gezegd is het instapniveau zeer laag. Tijdens het B.O.P. 1 mogen alle oefeningen aangelijnd uitgevoerd worden en er zijn geen apportoefeningen. De hond moet dus enkel een beetje aandachtig kunnen volgen, de "zit" en de "af" kennen en één minuutje zelfstandig kunnen blijven liggen. Vanzelfsprekend zal de moeilijkheid opgevoerd worden bij het behalen van de hogere certificaten. Zo komt er een "sta" oefening bij, moet de hond kunnen apporteren en ook de "vooruit" zal zijn opwachting maken.
Het B.O.P. is een schitterend programma op zichzelf maar biedt ook een prachtige voorbereiding naar mensen die naar het I.P.O. willen of die problemen ondervinden in het gedeelte gehoorzaamheid van het africhtingsprogramma. Het grote voordeel van het B.O.P. is immers dat er tussen de oefeningen beloond mag worden.

Meer weten? Lees dan het officiële programma of vraag meer informatie aan onze instructeurs.

Zie ook: [ Africhting ] [ Agility ] [ Wandelsport ]


Contacteer ons

Email: info@kringgroep-riemst.be

Social Media:

Design by:

Design by:

Vereniging Voor Duitse Herders